Toppturer på Kanis

En guide till 32 av Älvsbyns bästa åk

Kanisberget är ett anrikt skidberg. Liften byggdes redan på 1940-talet och sedan dess har backen varit igång varje år. Längdskidspåren håller högsta klass och här har många stora tävlingar arrangerats genom åren.

Text: Daniel Nordebo

Storheter som Björn Dähli, Thomas Wassberg, Sven-Åke Lundbäck och Martin Hammarberg har alla tävlat i Kanisterrängens tuffa banor. Förutom skidåkning har Kanisberget fungerat som arena för downhill för cykel, back-SM i skoter, logdans och lokala fylleslag. Berget kan ses från hela Älvsbyn och är en symbol för bygden.

Daniel Nordebo på toppen av Storkanis Foto: Jonathan Nordebo

Kanis har 158 höjdmeter och nedfarterna mäter 800 meter. Det låter inte mycket för världen, och få utsocknes lockas till Älvsbyn för att åka skidor. Det inte många vet om är vilka fina offpistmöjligheter som finns på detta berg. Flertalet yngre lokala förmågor åker offpist, men håller sig oftast nära de pistade backarna, och hittar således inte de finaste åken. Med denna guide, skriven 2012, hoppas artikelförfattaren att fler får upp ögonen för dessa fantastiska berg.

Lugnet före stormen, Jonatan just innan branten

Att gå på topptur är ett växande fenomen i Sverige. Fler och fler förstår tjusningen med att ta sig uppför bergen med hjälp av stighudar eller snöskor och sedan få njuta av en vidunderlig utsikt, och till sist få åka i orörd terräng i djup snö. Vanligast är att denna aktivitet bedrivs i fjällvärlden, och därför endast ett begränsat antal gånger per år, då de flesta bor i skogslandet i vårt land.

Just under insteget – utsikt mot Petbergsliden.

Inspiration till guideboken har jag fått genom att läsa de böcker som finns tillgängliga, till exempel ”Toppturer i Norge”, ”Toppturer i Troms” samt Mikael af Ekenstams alla böcker. Min besatthet av att gå på topptur födde idén till denna guide. Då jag inte har möjlighet att vara i fjällen så ofta som jag vill, började jag gå på tur hemma. Jag prövade de flesta av bygdens närbelägna berg men märkte omgående att inget ens är i närheten av Kanisbergen.

Att observera är att jag har ett närmast religiöst förhållande till Stor- och Lillkanis, varför denna guide kanske är lite färgad av mina åsikter. Men jag hoppas ni kan läsa med en nypa salt.

Hela guiden (från 2012) finns att läsa här: Toppturer Kanis – En guidebok till 32 av Älvsbyns bästa åk