Varför bor du i Älvsbyn?

Den frågan ställde Älvsbyns Nyheter i två Älvsbygrupper på Facebook. Ja, varför bor man i Älvsbyn?

varet varierar naturligtvis beroende på vem som svarar, men helt klart finns det vissa röda trådar som genomsyrar de flesta svaren. Och självklart menar vi hela kommunen, både ”Byn” och alla mindre byar och enskilda gårdar.

Naturen
Närheten till den fantastiska naturen är ett genomgående tema när någon ska säga vad som är bäst i Älvsbyn. Var man än bor i kommunen har man nära till skog, vatten och berg med vacker utsikt. Den som gillar jakt, fiske, vandring, klättring, paddling, bad, skidåkning, skoter med mera behöver aldrig ha tråkigt.

Slumpen
Många berättar att det var slumpen som gjorde att de flyttade till Älvsbyn och bosatte sig någonstans i kommunen, men att det var trivseln som gjorde att de bor kvar. ”Min man var hos tandläkaren och såg en jobbannons, sökte jobbet och fick det. Vi flyttade till Vidsel, det var 1965 och vi bor kvar i kommunen. Det säger väl något om hur bra vi trivs.”
 Någon hittade kärleken här och flyttade hit. Någon annan flyttade hit och hittade sedan kärleken här. Ytterligare någon hittade sitt drömhus här, och någon fick sitt första jobb i Älvsbyn och trivdes så bra att hon stannade kvar.

Tryggt, fint, lugnt och vänligt
= fyra ord som genomsyrar många svar om varför man bor i Älvsbyn. ”Jag har alltid känt mig hemma här” säger någon. Älvsbyn är en väldigt lugn och fin kommun, människorna här har alltid varit öppna och inbjudande, jag känner mig sedd och meningsfull. Om någon har bekymmer finns det alltid hjälp att få. Det är sådant som gör att människor vill bo i Älvsbyn.

Företagsamheten
Några lyfter också fram alla de företag och goda företagare som finns i kommunen. Små och större hantverkare, entreprenörer, handlare, producenter. företag som erbjuder tjänster, ja en mängd företag i olika branscher som skapar arbetstillfällen, ruljans och framtidstro. Och så naturligtvis Sveriges största husföretag och ett av landets främsta bagerier.

Allt finns
Allt eller i alla fall nästan allt man behöver finns i Älvsbyn, såväl när det gäller affärer och restauranger som fritidsaktiviteter och samhällsservice. Det tycker de flesta som bor här. Många uppskattar storleken på tätorten. Det är inte trångt, aldrig köer och det är gratis att parkera. Det är helt enkelt lagom stort.
 Så säger många, men naturligtvis finns det också önskemål om sådant man skulle vilja fanns i kommunen. Älvsbyns Nyheter frågade på Facebook om det också och fick många bra förslag, till exempel minigolfbana, utepool, frisbeegolf, uteschack, fler gång- och cykelbanor, vandringsled, karta över vandringsstigar, rullskidbana, downhillcykling, gocartbana, padelbana i centralorten, kvällsöppet kafé med utomhusservering i kvällsol, ett sommarkafé som i sig är ett utflyktsmål, thairestaurang, kafé med öppen ateljé och workshops, kafé där hundar får följa med, hundrastgård, gågata, ungdomsgård och aktiviteter för ungdomar, jaktbutik, skylt vid Piteälvsbron att svänga höger till Älvsbyns centrum, turistvattenkälla, viltstängsel längs Piteå- och Luleåvägen, ställplatser centralt för husvagnar och husbilar, hembygds- och hantverksmuseum, festarrangemang med programutbud, att scenen i Lomtjärnsparken skulle utnyttjas mer, plogat i Lomtjärnsparken på vintern, satsningar i byarna och fler lägenheter i markplan.
 En del av allt detta finns faktiskt redan eller är på gång, men det är också fantastiska förslag för företag, föreningar, kommunen och andra aktörer att inspireras av!

Text och foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com