Vad gör du när du är ledig?

Helt klart finns det personer som tycker att det inte finns något att göra i Älvsbyn, det ska vi inte hymla om. Utan att överdriva kan vi konstatera att dessa ofta är relativt unga, och ärligt talat nog är det bra att ungdomar flyttar från hembygden och vidgar sitt omvärldsperspektiv. Några år senare är det förstås toppen om de kommer tillbaka igen, kanske med en liten familj. Men frågan är; finns det något att göra för de som bor i Älvsbyns kommun när de är lediga?

Föreningar
Älvsbyn är en föreningstät kommun. Det finns mer än hundra aktiva föreningar och de täcker de flesta intresseområden. Sport och idrott, kultur, byar och hembygd, djur, natur, sociala frågor, politik och religion är några av alla de områden som föreningarna är verksamma inom.

Kurser
Flera studieförbund, organisationer och föreningar anordnar kurser, studiecirklar och föreläsningar i olika ämnen, teoretiska, praktiska och skapande.

Att lära sig spela gitarr eller delta i en studiecirkel i något helt annat ämne kan vara ett bra sätt att använda fritiden till och lära känna nya människor.

Kultur
Utbudet på kulturaktiviteter är inte jättestort i Älvsbyn, men det är naggande gott. Så är det faktiskt. Några gånger per år är det konserter och teaterföreställningar som är på turné via Norrbottensmusiken, Riksteatern, Norrbottensteatern eller någon annan aktör. Det är alltid bra konserter och föreställningar, och då menar jag verkligen alltid. Det ordnas också konstutställningar, författaraftnar och kulturdagar med intressant innehåll. Dessutom, om kultursuget är större än så, är det ju inte längre till städerna än att man kan åka dit en kväll när det händer något där som intresserar en.

Nöjen
Vad är nöje, kan man fråga sig, och på den frågan finns nog nästan lika många svar som nöjeslystna. Gå på bio kan man göra i Älvsbyn. Inte varje dag, men filmerna som visas är alltid aktuella. Gå ut och fika eller äta är inga problem, även om utbudet inte är så brett som en del kanske skulle önska. Möjligheten att ta en pubrunda är ganska begränsad men en god öl kan man alltid få sig. För de flesta som bor här är nog en ”utekväll” en mysig grillkväll i trädgården, en fisketur i kvällssolen eller något liknande.

Naturupplevelser
Arrangerade aktiviteter i alla ära, men att uppleva naturen på egen hand är ändå oslagbart för många och till det finns det oändliga möjligheter i Älvsbyns kommun. Skogen, bergen, myrarna, sjöarna och älven kan bli den allra bästa fritidskompisen.

…eller att skejta på skaren en vacker vårvinterdag?

Något för alla
Om man ska sammanfatta detta så kan man säga att det finns otroligt många aktiviteter för barn och ungdomar i Älvsbyns kommun. Utbudet är störst i centralorten men också i de större byarna ordnas det aktiviteter. Äldre ungdomar och unga vuxna säger ibland att de saknar mötesplatser på kvällstid. För vuxna och äldre törs vi nog säga att det finns något som passar alla.

Att trivas
I Älvsbyns kommun förväntar vi oss en inflyttning under de närmaste åren. För att människor som flyttar hit ska trivas och stanna kvar är det viktigt att de kommer in i samhället, får vänner och har en rolig och meningsfull fritid. Så bra då att utbudet på fritidsaktiviteter är så stort.

En konstutställning kan ge en spännande och utmanande upplevelse, till exempel när konstnären Johanna Borgenstål ställer ut.

Text och foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com