Storforsen

Det självklara utflyktsmålet i kommunen. Kan upplevas hur många gånger som helst och är lika majestätisk varje gång!

Storforsen är Europas längsta fors och den är omgiven av en urskogslik skog med rikt växt- och djurliv. Den övre delen av området är i stor utsträckning appanpassat för funktionshindrade. I området finns också ett delta där vattnet stilla flyter fram mellan jättegrytor och vattenslipade hällar. Från selet nedanför har man en underbar vy uppåt forsen. Därifrån går en spångad gångbro längs forsen. I området finns en affär där man kan köpa lokala hantverk och en kaffestuga som är öppen sommartid.

Älvsbyn genomsyras av hundratals sjöar och vattendrag. Störst och mäktigast är den 41 mil långa Piteälven som likt en pulsåder ringlar sig fram genom kommunen. Källsjöarna ligger i Sulitelmamassivet nära norska gränsen.
I Bredsel, 40 kilometer väster om centralorten, bjuder älven på Europas största obundna fors, Storforsen, med en total fallhöjd på 82 meter.

I slutet, sista två kilometrarna av forsen, faller älven hela 60 meter, och bildar ett fantastiskt scenario som fascinerat människor i tusentals år. Det genomsnittliga vattenflödet är 250 kubikmeter per sekund. Storforsen fryser aldrig trots temperaturer ner mot minus 40 grader celsius på vintern. Krafterna är så starka att inte ens Kung Bore kan betvinga dem.

Storforsen fortsätter att fängsla och lockar varje år av mer än 150 000 besökare. I anslutning till forsen finns ett lättillgängligt naturreservat som bjuder på en unik miljö. Förutom själva forsen rymmer reservatet; ”döda fallet”, jättegrytor, raviner och laguner med sällsynta växter. Att ta ett dopp i en av lagunerna är populärt varma sommardagar. Här finns handikappanpassade ramper, skogsbruksmuseum, flottningsmuseum, souvenishop och under sommartid även servering.

Nu är bron äntligen fixad som går från storforsens hotell upp till reservatet! Kom gärna och beundra vår vackra natur.


Hemsida: https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/naturreservat/storforsen.html