Storforsen

Upplev Storforsen

Det självklara utflyktsmålet i kommunen, kan upplevas hur många gånger som helst och är lika majestätisk varje gång! Storforsens naturkrafter lämnar ingen oberörd.

Älvsbyns kommun genomsyras av hundratals sjöar och vattendrag. Störst och mäktigast är den 41 mil långa Piteälven som likt en pulsåder ringlar sig fram genom kommunen. Källsjöarna ligger i Sulitelmamassivet nära norska gränsen. I Bredsel bjuder älven på Storforsen som är Europas största obundna fors med en total fallhöjd på 82 meter. Omgiven av en urskogslik skog med rikt växt- och djurliv lockar och fascinerar Storforsen besökare året om.

Det genomsnittliga vattenflödet är 250 kubikmeter per sekund och Storforsen fryser aldrig trots temperaturer ner mot minus 40 grader celsius på vintern. Krafterna är så starka att inte ens Kung Bore kan betvinga dem.

Foto: Sara Lindström

Här kan du följa de skummande vattenmassorna längs kilometer av stigar och utsiktsramper och komma kittlande nära de virvlande vattenmassorna. I anslutning till forsen finns ett lättillgängligt naturreservat som bjuder på en unik miljö. Förutom själva forsen rymmer reservatet ”Döda fallet”, jättegrytor, raviner och laguner med sällsynta växter. Att ta ett dopp i en av lagunerna är populärt varma sommardagar.

Här finns det även tillgänglighetsanpassade ramper, souvenirshop, rastplatser, vindskydd, leder för trailrunning, vandring och mountainbike, skogsbruks- och flottningsmuseum, naturscen där det främst på sommaren anordnas evenemang och under sommartid finns det även servering i Kaffestugan.

Foto: Sara Lindström

Hitta hit
Storforsen ligger ca 4 mil norr om Älvsbyn och ca 6 km från Vidsel. Under sommaren kan du ta buss 242 som på vardagar trafikerar Älvsbyn – Storforsen. Om du kommer med bil finns det en stor parkeringsplats vid naturreservatet och det finns också en spångad bro hela vägen från Hotell Storforsen upp längs forsen.


Hemsida: https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/naturreservat/storforsen.html