Tror inte att Älvsbyborna har förstått vilket fint sportcenter de får

För 25 år sedan, i september 1997 var det rusch till badhuset i Älvsbyn. Den gången berodde det på att priset för säsongkort hade sänkts rejält. Redan första dagen köpte 75 personer säsongskort. I mars 2023 står förhoppningsvis badet i nya Älvsbyns Sportcenter klart och en kvalificerad gissnng är att det blir rush efter säsongskort även då.

Älvbyns Nyheter har fått en visning i sportcenterbygget och kan konstatera att det blir jättefint! Den nya sporthallen är ljus och stor som ett hav, eller ja, åtminstone som en fotbollsplan, och uppfyller matchkraven för flera sporter. I hallen byggs en klättervägg och intill den en ninjabana för barn.
 Läktaren blir rymlig, det finns plats för fikaförsäljning under matcher, rum för taktiksnack och avslappningsytor. Den gamla sporthallen fick nytt golv redan innan bygget påbörjades och har uppfräschats lite.
 Gymet blir rymligt med mycket ljusinsläpp. Det finns två rum för gruppträning och ett rum för fysioterapi, massge, naprapati eller liknande.

Gymet har ljusinsläpp från alla håll.

Badet
Simbassängen är densamma som tidigare men rostfri i stället för kaklad. Kanterna har gjorts om så att vattennivån går ända upp till golvet. De gamla exklusiva trampolinerna i teak har bevarats och finbehandlats. Intill bassängen blir det en ny ångbastu och en bubbelpool.
 Det nya leklandet ser helt underbart ut och man önskar nästan att man vore tre år när man ser det. Rutschbanor, en grotta och knappar att trycka på så att det börjar spruta vatten är några av de roliga och färgglada inslagen i barnpoolen som dessutom har lokal förankring med ett Vitberg, Storforsen, ett Älvsbyhus och en Polarbrödsren på väggen. Där finns också ett utrymme för mellanmål och fika.
 Entrén är flyttad till den sida av huset som vetter mot Medborgargatan. När man kommer in står man i en ljus, öppen plats där man kan sitta och vänta på kompisar eller föräldrar som klär på sig långsammare. Några trappsteg upp finns fiket som är rymligt och kan bli en trevlig mötesplats. Allt är så fint så nu är längtan riktigt stor tills Älvsbyns Sportcenter öppnar. Älvsbyns Sportcenter är förresten det namn som huset har fått. Nu hoppas vi förstås på en pampig invigning när allt står klart.

Leveransproblem
Som så ofta vid större byggen blir sportcenter både försenat och dyrare än tänkt. Redan i höst skulle det ha varit färdigt enligt ursprungsplan men tidsplanen har flyttats fram både en och två gånger. Det senaste budet säger att gymet kan öppnas i januari och badet i mars.
 De leveransproblem som många branscher har drabbats av på grund av pandemin och kriget har inte undgått badhusbygget. Till exempel har det varit mycket svårt att få tag på plåt. Att en anlitad entreprenör gick i konkurs på grund av fördyrade kostnader underlättade förstås inte även om den saken löste sig smidigt och utan extra kostnader för kommunen.
Att ett badhus och en sporthall är ett måste och dessutom en fantastisk tillgång i en kommun som Älvsbyn kan knappast diskuteras. Och tänk så bra att Älvbyns Sportcenter blir så fint och ändamålsenligt.
 – Jag tror inte att Älvsbyborna har fattat hur fint sportcenter de får, sa några av byggjobbarna.

Nya sporthallen är ljus och rymlig. Det kommer att finnas rullgardiner för att stänga ute bländande sol.
Vem längtar inte efter bubbelpoolen?

Text och foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com