Stora möjligheter till tillväxt genom kommande investeringar i norr

På näringslivsfrukosten i fredags handlade det mycket om den tillväxt som väntas i Norrbotten i och med den påbörjade omställningen till grön industri.

Attityder är största utmaningen
Förste talare var Mox Murugan som är investment manager på Invest in Norrbotten. Det är ett företag som ägs av Region Norrbotten och elva av kommunerna i länet, däribland Älvsbyns kommun. Deras uppdrag är att ge information, råd och stöd till företag från andra delar av landet och världen som vill etablera sig i Norrbotten. Mox Murugan har tidigare arbetat med liknande projekt i olika länder och ser på möjligheterna för grön industri i regionen utifrån ett världsperspektiv.
– Norrbotten är ett av världens bästa områden för denna utveckling, inte minst för att här finns rent vatten i stora mängder och det är nödvändigt för att tillverka den rena vätgas som behövs för fossilfri industri, säger han, och fortsätter:
 – Vi är bara i början av en enorm utveckling och tillväxt som kommer att ske här i Norrbotten, men det är inte tekniken som är den stora utmaningen; det är människors attityder. Om vi tänker att det inte kommer att bli något av det här, att det inte är tillräckligt eller att det är för stort, skapar vi hinder för utvecklingen.
– Vi i Norrbotten har inte bara de bästa förutsättningarna för den tillväxt som vi ser framför oss; vi var först med den, vi leder globalt och vi kommer att vinna. Nu måste vi också vara beredda att välkomna dem som flyttar hit för att skapa sig en framtid här, oavsett om de pratar spanska eller skånska, säger Mox Murugan.

Mox Murugan höll sitt anförande om den gröna industrins möjligheter i Norrbotten via en film.

Beijer byggmaterial
Anders Grankvist och Markus Lundberg från Beijer Byggmaterial berättade sedan om Beijers etablering i Älvsbyn. En butik på 225 kvadratmeter och ett 650 kvadratmeter stort tält med komplett virkessortiment ska byggas på Ledningsvägen 7.
 – Vi startar upp i Älvsbyn för att erbjuda byggbranschen ett komplett utbud med tjänster och mervärden, säger Anders Grankvist och berättar att hos dem ska kunden hitta allt den behöver till sin verksamhet, men också få del av leveranser och logistik, lån och leasing av utrustning, marknadsföring och företagsutveckling med mera.
 – En annan viktig anledning till att vi etablerar oss i Älvsbyn är den förväntade expansionen av företag i kommunen med mycket byggande och en potentiell kundkrets.

Anders Grankvist (på bilden) och Markus Lundberg berättade om Beijer Byggmaterials etablering i Älvsbyn.

Lyftet
Hans Björk från Acetec berättade om företagets utveckling sedan 1988 när han startade det företag som 2003 blev Acetec. De tillverkar ventilationsaggregat och avfuktare i olika modeller, totalt 5000 produkter per år. Företaget har idag 40 anställda och omsätter 70 miljoner kronor.
 Acetec är världsledande i branschen. Produktionen sker med modern robotteknik och produkterna som de har utvecklat själva uppfyller villkoren för flera miljö- och kvalitetscertifieringar som Ecodesign, Sunda Hus och Eurovent. Acetec har också en omfattande garanti och hög servicenivå med egna servicetekniker som har kort inställelsetid till kunden.

Hans Björk berättade om Acetec, dess produkter och utveckling.

Avrundning
Slutligen hälsade Bill Nilsson från Företagarna välkommen till deras årsmöte 31/3 i nya lokaler i samma hus (där det tidigare var en thai-restaurang). Näringslivsutvecklare Sofia Lundberg berättade att man kan registrera sig för att få nyhetsbrev för näringslivet på www.alvsbyn.se/naringsliv samt informerade om utvecklingsprogrammet BOARD, ett program med fokus företagsutveckling med extern kompetens. Programmet består av fem träffar och startar 25 april. Mer information kan fås via mejl till naringsliv@alvsbyn.se.
 Information kommer senare om när och var nästa drop-in för näringslivet blir och nästa näringslivsfrukost blir 29 april.

Text/foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.