Sommar i Älvsbyn

En sommar i Älvsbyn kan vara det bästa som finns! Det finns så många fina badplatser och andra ställen att besöka.

För den som gillar att fiska är Älvsbyns kommun ett eldorado och för den som vill vandra upp på berg är det bara värmen som kan sätta stopp. Paddelvatten finns det gott om och den som gillar terrängcykling bör inte missa de fina lederna ovanför Storforsen. Dessutom finns många andra mountainbikeleder runtom i kommunen inlagda i appen Trailforks. Några av bergen i Älvsbyn är ett klätterparadis som ofta besöks av klättrare från bland annat Kiruna, trots att de har så nära till fjällen; det säger något om hur bra klättringen är på Hundberget, Dödlarsberget och inte minst Kaffeklippan på Sikträskberget. Bär och svamp finns i överflöd i skogen så den som vill plocka kan börja nästan var som helst.

Shoppa
När man vill göra annat än må gott i naturen, vad gör man då? Ja varför inte ta en shoppingrunda i Älvsbyns affärer?! Här finns i stort sett allt man kan önska och alltid får man goda råd av trevlig personal. På det en god måltid i någon av restaurangerna, så är dagen komplett. Kanske vill barnen vara en stund i den spännande lekplatsen i Lomtjärnsparken med sina utmaningar för stora och små, medan de som inte känner sig som barn kan slå sig ner i parken som har blivit en mötesplats för alla åldrar. Där ordnas ibland loppis, ett av sommarens stora nöjen för många. Loppmarknader kan man för övrigt besöka också på flera andra platser i kommunen. När det är kvällsöppet i butikerna samlas mycket folk i alla åldrar.

Aktiviteter
När man är sugen på någon extra speciell upplevelse kan man vända sig till något av de företag som erbjuder olika aktiviteter. På www.visitalvsbyn.se finns en nerladdningsbar turistbroschyr där man kan hitta något som passar. På Visit Älvsbyn finns också en evenemangskalender och det är en god idé att kolla i den nu och då för det händer ganska mycket under sommaren på olika platser. Några återkommande händelser är de olika byadagar som arrangeras runtom i kommunen. De är alltid trevliga med olika programinslag, mat, fika, försäljning av hantverk med mera och inte minst ett tillfälle att träffa folk. Kyrkans konsertserie ”Musik i sommarkväll” på torsdagar är också väl värda att uppleva.

Magi i Storforsen
Sommarens höjdpunkt blir kanske Skájdde. Det är en dans- och musikföreställning som är skriven särskilt för att framföras på naturscenen i Storforsen. Liv Aira är en välutbildad dansare och koreograf från Jokkmokk. Som barn såg hon dansföreställningen Trolltagen som framfördes i Storforsen varje sommar. Ända sedan dess har hon drömt om att själv göra en dansföreställning där, och nu har det blivit verklighet.

Foto: Akvafjell


I Skájdde får vi möta samisk kultur och pitesamiska berättelser i dansen och musiken. Det handlar om den mäktiga och mytomspunna Rika Maja som levde med sina 5000 renar vid Piteälven. Med magiska krafter kunde hon styra både renarna och vädret. Musiken, jojken och danserna är nyskrivna för scenen i Storforsen. Liv Aira framför Skájdde tillsammans med fem andra dansare och tre musiker. Se föreställningens trailer här: www.youtube.com/watch?v=9viqL4RGlvw

Text/foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com