Sista näringslivsfrukosten före semestern

I fredags genomfördes den sista näringslivsfrukosten innan sommaruppehållet. Omvärldsbevakning. Storforsen, Selholmen och Skáddje var dagens teman.
Alexander Bergström, Nebbe Blagojevic, Karin Håll, Johan Håll, Ken Hick, Liv Aira och Jimmy Lundegård deltog i fredagens näringslivsfrukost.

Alexander Bergström och Nebojsa Blagojevic från Nordic Strategi Partners berättade om en metod för omvärldsbevakning, närmare bestämt hur företag kan förbereda sig för en oviss framtid som kan påverka företagets möjligheter att överleva.
 – Det handlar om att hänga med i förändringar i omvärlden, såväl globala som regionala och lokala händelser, sa Alexander Bergström.
 – Det är omöjligt att förutsäga många händelser, men genom att vara uppmärksam på trender och scenarior och analysera hur de skulle påverka företaget om de inträffar kan vi bygga strategier som gör oss förberedda om de sker, sa Nebojsa Blagojevic.
 Omvärldsbevakning måste inte vara ett stort och komplicerat arbete. Att till exempel ta upp frågan om vilka trender man ser i omvärlden på varje vecko- eller månadsmöte kan räcka för att företaget ska överleva långsiktigt, om de händelser man tänkt på faktiskt sker.

Lyftet
EXP Norrland är ett ungt företag som drivs av Ken Hick, Sonya El Naschie, Karin Håll och Johan Håll, bosatta i Trångfors och Manjärv. De har övertagit skötseln av Storforsens naturreservat och driften av Selholmens camping. De arrangerar också aktiviteter som kajakpaddling, skoterturer och vinterfiske, samt femkamp med mera. Ken Hick och Johan Håll berättade om deras idéer för att utveckla verksamheten.
 – Vi vill samarbeta med andra aktörer i kommunen och inte bara vända oss till turister utan även till lokalbefolkningen. Selholmen vill vi göra till en ö för aktiviteter och på campingen kommer vi att välkomna till exempel konstnärer som vill ställa ut och företag som vill ha en aktivitetsdag för anställda eller gäster, sa de.
 De hyr ut paddelbrädor och kajaker och i dagarna har en minigolfbana levererats som de kommer att öppna inom kort. De har även idéer som konstrunda, vinterfest och flerdagsturer.

Skájdde
Liv Aira från Jokkmokk som skapade dansföreställningen Skájdde och framförde den i fjol på scenen i Storforsen berättade att Skájdde kommer tillbaka i år i en utökad form. Under helgen den 28-30 juli kommer även andra aktiviteter att ordnas i Storforsenområdet, som en poetry slamföreställning, konstutställning, dansfilmspromenad, barnteater och sagovandring, kort sagt en kulturfestival för hela familjen.
 Jimmy Lundegård, som är eventkoordinator, berättade att de söker fler samarbetspartner som vill göra något under helgen, och volontärer till olika sysslor.
 Ta kontakt på info@invisiblepeople.se eller 070-898 00 55 vid intresse.

Övrigt
Alla företagare uppmanas att notera att den 6 oktober är det näringslivets dag – yrkesmässa för högstadiet och gymnasiet där ni har chans att vara med och visa er verksamhet och era rekryteringsbehov.
 Efter näringslivsfrukosten hölls ett möte om hur den gröna omställningen kan möjliggöra nya affärsrelationer. Anne Graf från H2 Green Steel och Nils Lind från Boden Business Agency pratade om det.
 Nästa näringslivsfrukost blir den 25 augusti. Näringslivsutvecklarna Mathilda Kullebjörk och Sofia Lundberg önskade alla en skön sommar med ledighet och återhämtning.

Text och foto: Elisabet Nordebo