Satsar på öl från Älvsbyn

Dregen satsar på öl från Älvsbyn

Andreas Tyrone Dregen, känd som enbart Dregen, ursprungligen Svensson, född 12 juni 1973 i Nässjö, är en svensk musiker. Han spelar gitarr i rockgruppen Backyard Babies och med Michael Monroe. Han är även gitarrist i The Hellacopters. Numera boende på Söder i vår huvudstad. Gick som ung från Spindelmannen till Kizz. Naturlig övergång, eller!

Han har under några hektiska dagar dykt upp i Älvsbyn, men vad gör han här?

En egen ölsort
Dregen är på gång med lanseringen av en egen ölsort tillsammans med Nyckelbryggerier.

Det blev ingen spelning, i stället blir det Riff, men på flaska.

En öl, bryggd på vatten från Älvsby källa som numera är känt långt utanför Sveriges gränser, får nu draghjälp av Dregen och ett tillskott i sortimentet.

– Jag är nöjd. Bryggeriet har fått ihop en öl som jag känner att jag kan stå för, säger han.

Det jäser det för fullt inne på bryggeriet och Riff kommer i tre olika varianter. Först en alkoholfri öl, sedan en så kallad 5,2:a och just nu en 6,3:a som är på jäsning.Den alkoholfria finns i handeln idag och övriga sorter kommer att dyka upp i Systembolagets beställningssortiment.

Det här har stora möjligheter att bli en lysande combo, bryggeriet och Dregen. Hårdrock och öl har ju varit kompisar under en lång tid.

– Jag har haft en förfrågan tidigare om ett eget märke, säger Dregen, men vi har varit upptagna med våra spelningar.

Höll på att sluta illa
När coronapandemin slog till var vi på spelning i Sau Paulo och alla länder stängde sina gränser lagom till vår hemresa. Efter lite krångel fick vi så åka därifrån, men sedan dess är jag som många andra artister arbetslös.

Dregen blev möjligen arbetslös och alla konserter ställdes in, men han är inte den som är sysslolös. Förutom att han är en makalös gitarrist och sångare, så är han även konstnär. Hans kreationer har visats på många ställen, bland annat en utställning i Berlin. Nu ska han dessutom få ett eget ölmärke.

Riff, ett namn som många kommer ihåg av olika anledningar. Några minns kanske tuggummit, men för de allra flesta idag så är Riff ett ljudfenomen som skapas av gitarrister som många gånger blir helt odödliga.

-Min son heter även Riff som mellannamn, säger Dregen. Så ölen fick det namnet.

Fågel Fenix
Nyckelbryggerier har ju likt fågel Fenix återuppstått. Bryggeriet föddes i Luleå vid Luleälvens utlopp 1896 men köptes upp och lades ner under 80-talet. Mest kända blev de nog för Key Beer även om de hade många andra kolsyrade drycker i sitt sortiment.

2007 föddes de på nytt och denna gång omkring Piteälvens klara vatten och då föddes även Älvsby källa så att fler människor skulle kunna njuta av älvens klara vatten.

Stora hits
En av Dregens större hits är ju ”Flat tyre on a muddy road”, något som alla norrlänningar kan känna igen.

Vem har inte råkat ut för något sådant i den här landsändan?

Ännu är inga spelningar planerade men han repar hela tiden med kompisen Nicke Borg.

Så kanske vi får se dem på en turné så småningom.

Text: Lars-Erik Lundberg. Bild: Sterling Nilsson