Så gott som allt man behöver

En person som bor i en stad på västkusten promenerade för några veckor sedan genom centrala Älvsbyn och utbrast:  – Här finns ju fler butiker än hemma!

I sanningens namn ska sägas att utanför staden där hon bor finns ett stort köpcentrum, och det gör det ju inte i Älvsbyn, men där finns nästan inga affärer kvar i centrum. Det var just det, att det finns så många butiker i centrum som hon tyckte var så trevligt, och visst är det så att i Älvsbyns butiker kan man hitta så gott som allting man behöver. I byarna finns dessutom hantverksbutiken Storforsen Shop vid Storforsen, Tempo i Vidsel, Nilssonsbutiken i Vistträsk, samt AB Nian, AB Nian Hästsport, Hundtid och Öhmans Trävaru, alla i Korsträsk.
 Bland butikerna i centrala Älvsbyn finns några som har så brett utbud att de nästan är som varuhus och andra som är ganska små men ändå har mycket att erbjuda. Älvsbyns Nyheter valde att besöka tre av de minsta butikerna och titta närmare på deras utbud. Alla tre har faktiskt en sak gemensamt; hösten 2019 började de förbereda för att starta upp verksamheten och alla planerade att öppna sin butik våren 2020. Trots att pandemin då hade slagit till med full kraft bestämde de sig för att köra på som planerat. Det var ett klokt beslut för det har gått bra för alla tre.

Hem & Trevligt
Mitt i centrum ligger Hem & Trevligt som säljer precis det som namnet antyder, trevliga saker till hemmet. Tyngdpunkten i sortimentet ligger på lakan, handdukar, dukar, gardiner och andra textilier. Där finns också prydnadssaker, presentartiklar, en babyhörna och allt man behöver till bastun. Det senaste tillskottet i utbudet är nattlinnen och morgonrockar, och den som gillar Muminprylar kan hitta både ett och annat.

Randi Hellström och Charlotte Ståhl äger Hem&Trevligt
och säljer allt möjligt till hemmet, framför allt textilier.

Xaado Shop
Lite längre ner på Storgatan i ett charmigt gammalt trähus ligger butiken Xaado Shop. Där hittar man vackra och sköna kläder till vardag och fest, framför allt damkläder men även skjortor, shorts och sandaler till herrar och lite barnkläder. Där finns också sjalar, smycken, smink och en del inredningsprylar som gardiner, dukar och kuddfodral, en del av dem med en orientalisk touch, samt bönemattor.

Mohamed Yussuf och Ovah Jama driver tillsammans butiken Xaado Shop där de säljer damkläder och en hel del annat. Xaado är Mohameds mammas smeknamn.

Café BNP
Café BNP i järnvägsstationen startade som kiosk och kafé, men efter ett tips om att det inte finns orientaliska matvaror att köpa i Älvsbyn utökades sortimentet. Att komma dit idag är som att ta ett steg in i en butik i något avlägset land. Doften och de välfyllda hyllorna från golv till tak är exotiska och avslöjar att här finns mycket gott. Sortimentet av kryddor, vinäger, oliver, bönor, västasiatiska grytor och mycket annat är överväldigande. I frysen finns olika köttprodukter och vissa dagar kommer det leverans av färska spännande grönsaker. I butiken finns också rökelse, doftljus, hygienartiklar, hårfärger, handdukar, städgrejer och ett vanligt kioskutbud.

Sanna Larsson startade med kiosk och kafé i järnvägsstationen,
men efter ett tips blev orientalisk mat hennes huvudsakliga produktgrupp.
I handen håller hon sin favoritprodukt, en tårta.

Aktiviteter
Butikerna i Älvsbyn planerar gemensamt för aktiviteter under året som kvällsöppet och Knalledagen när de flyttar de ut på gatan (om vädret tillåter) och har en massa erbjudanden.

Text/foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com