Nu är det jul i Älvsbyn igen

Julen står för dörren och under den härliga adventstiden finns det som alltid flera tillfällen att känna julstämning på olika sätt. Julmarknaderna i byarna har redan börjat, föreningar bjuder sina medlemmar på julgröt, jultallrik eller kanske julbord. Vi lyssnar på julkonsert, Lucia kommer och vi bjuds på glögg och pepparkakor.

Det är handelns bästa tid, och de flesta av oss måste nog erkänna att vi tycker det är ganska mysigt med julhandeln och allt det där extra som butikerna lockar med och bjuder på under dessa veckor. I Älvsbyn är det som vanligt skyltsöndag på första advent, den 27 november. Tomten har lovat att komma och det finns möjlighet till hästridning. Affärerna har öppet och kvällen avslutas traditionsenligt med fyrverkeri i Lomtjärnsparken.
 Redan fredagen innan har Älvsby Handel startat presentkortsjakten. Varje gång man handlar för 300 kronor i någon av butikerna får man en lott (dock max 3 lotter per köp). På Lilla Julafton, den 21 december när butikerna har kvällsöppet, blir det lottdragning. Högsta vinsten är ett presentkort på 5000 kronor som gäller i Älvsbyns butiker och om vinnaren är närvarande vid lottdragningen dubblas vinsten.

Julmarknad och julbord
Första adventshelgen är det också Storforsens Julmarknad. Den är så mysig och så stämningsfull som bara en julmarknad vid en så vacker plats kan vara, med tomten som sitter i sin bod och tar emot önskelistor, renarna som kalasar på renlav och hästen som lugnt drar släden med alla som vill åka med. Och så alla utställare förstås med vackra juldekorationer, annat hantverk och en massa gott.
Att gå ut och äta julbord på något trevligt ställe är det många som gillar och om man är på julmarknaden i Storforsen så kan man passa på att njuta av julbordet på Storforsen Hotell.

Julmusik
Musik hör också julen till. De vackert julbelysta kyrkorna bjuder på julmusik. Musikföreningen SMÄKK:s julkonsert Tomtesmäkk med duktiga lokala musiker och sångare har blivit en trevlig tradition i Älvsbyn.

Julklappstips
Här kommer några julklappstips från fyra av de äldsta butikerna i Älvsbyn.
På Sportringen tipsar man om reflexkläder. Det finns numer både handskar, mössor, västar, jackor och selar som är tillverkade i reflextyg och -garn, jättebra julklappar till både stora och små.
 Elon Ljud & Bild tipsar om att ge tillbehör till den beredskapslåda som Myndigheten för skydd och beredskap vill att vi alla ska ha. Nödradio, powerbank och extra batterier är exempel på sådant.
 Happy Homes föreslår att om den som ska få julklappen planerar att renovera kan man ge ett presentkort på till exempel väggfärg eller tapeter. Om man inte känner någon som det passar till så tipsar de om att ge ett skönt bäddset eller en fin pläd.
 Gårdings tipsar om grilltillbehör när vårvintern snart närmar sig. Stekhäll, stekpanna, stekspade, grilljärn eller halster. Det finns mycket att välja mellan. Ett så kallat smashbord med smashjärn är ett bra tips till den som gillar att grilla sina egna hamburgare och vill få dem snygga.

Text: Elisabet Nordebo. Foto: Peter Lundberg.

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com