November månads näringslivsfrukost

Kommunalråd Tomas Egmark hälsade välkommen till näringslivsfrukosten i fredags och passade samtidigt på att tacka Älvsbyns företagare för allt de gör för Älvsbyns kommun.

MindDig
Sandrine Karlsson Peraldi är chefsrekryterare hos den digitala rekryteringsportalen MindDig. Där kan företag och myndigheter presentera sig och de kompetenser de behöver. MindDig har skapats utifrån behovet att rekrytera 100 000 personer till Norrbotten och Västerbotten.
– Norrbotten och Västerbotten ligger främst i världen i den gröna omställningen och för att fortsätta leda utvecklingen måste vi rekrytera arbetskraft från södra Sverige och hela världen. Det gäller jobb i många olika branscher. Behovet av personal i välfärden och serviceyrken kommer också att öka när många flyttar hit, sa Sandrine Karlsson Peraldi och uppmanade företagen att gå med i MindDig.

Kompetenscentrum i Älvsbyn
Mona Brännmark, tf chef och rektor och Annelie Högkvist, studie- och yrkesvägledare berättade om Kompetenscentrum vars verksamhet spänner över tre områden; Vuxenutbildningen och Lärvux, Integration och Arbetsmarknadsenheten.
 Vuxenutbildningen ger yrkesutbildningar till exempel till snickare, elektriker, chaufförer och vård- och restaurangpersonal. Dit hör också Svenska för invandrare och lärvux som vänder sig till vuxna med inlärningssvårigheter.
 Integration är en bred verksamhet. Det handlar till exempel om att ordna bostäder till nyanlända och undervisa om hur olika saker fungerar i Sverige.
 Arbetsmarknadsenheten jobbar bland annat i projektet ”Steget Fram” som vänder sig till människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Projektet rankades nyligen som Sveriges bästa arbetsmarknadsprojekt då många av deltagarna har kommit ut på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsenheten driver också Fritidsbanken som snart startar upp igen i nya lokaler i före detta posten.

Lyftet
ERA Revisorer har huvudkontoret i Piteå men många av kunderna finns i Älvsbyn och kontoret här är bemannat tre dagar i veckan. Sandra Pettersson, redovisningskonsult i Älvsbyn och Andreas Olofsson som är auktoriserad revisor och kontorschef berättade att ERA Revisiorer erbjuder tjänster som bokföring, revision, deklaration, bolagsbildning och företagsrådgivning.
 De är nischade på deklarationer för jord- och skogsbruksfastigheter och konstaterar att det finns många skogsägare i Älvsbyn.
 – Vi möter en speciell företagsanda här. Många unga tycker att det är enkelt att starta företag, man köper en maskin och kör igång, det är inte mer med det. Den positiva inställningen gör att vi har ambitionen att öka personalstyrkan i Älvsbyn, sa Andreas Olofsson.

Information
Polis Robert Janeheim berättade att det nu är fler poliser i yttre tjänst i Älvsbyn än det varit under hösten. Han påpekade också att antalet brott har minskat i Älvsbyn, men att han också vet att det inte är alla brott som anmäls. Han uppmanade alla att alltid anmäla brott för om det inte syns i statistiken att det sker brott i Älvsbyn så kan konsekvensen bli att polisen inte anses behövas och på sikt dras in.
 Årets sista näringslivsfrukost blir den 16 december med julgröt.

Text och foto: Elisabet Nordebo.

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com