Njut av vårvintern!

Skidor, skridskor, snöskor, pulkor. Tält, trangiakök, ryggsäckar, cyklar. Racketar, klubbor, bollar, kubb, sällskapsspel. Stövlar, regnkläder, åkpåse, isborr, rullskidor och mycket mer. På Fritidsbanken finns mer än 3000 artiklar för sport, idrott och friluftsliv och allt är till utlåning.

Skidspåren i Kanis och Dalen lockar dagligen många åkare. Det är inte att undra på, för där finns rundor för alla, från nybörjare till avancerade åkare. Vill du åka på platten, brant upp och ner eller mittemellan? Allt finns! Vill du åka på lägdorna, i skogen eller på berget?
 Det är bara att välja. Vädret ställer förstås till det ibland, men ärligt talat, spåren är nästan alltid jättebra tack vare de kompetenta pistmaskinförarna på kommunens parkförvaltning. Naturligtvis finns det också flera andra fina och välskötta skidspår i kommunen, i Vidsel till exempel och flera andra byar.


Kanis skidbacke är också den ständigt välpreparerad och erbjuder varierad åkning i pister, skogsspår och den nya snowparken. För de allra minsta (och andra som känner för ett pulkarace) finns barnbacken – och bandet gör ju att man inte ens behöver gå upp! Att sitta vid en eldstad mellan åken är inte fy skam en solig vårvinterdag.

Nypistat och redo för en härlig dag i Kanisbacken. Foto: Victor Lindgren, pistvakt.


Att åka skogs- eller turskidor för nöje och motion ska inte underskattas och inte heller att gå med snöskor som blivit alltmer populärt. Möjligheterna är oändliga i kommunen. En lätt tur är till exempel att gå över Granselsheden till vackra Brudforsen. Eller varför inte välja något av alla fina berg med utsikt över nejden.
 Att köra och åka skoter är ett sant nöje för många. Det finns nästan 60 mil skoterleder i kommunen. De hålls i gott skick av frivilliga medlemmar i skoterklubbarna, och ger en fantastiskt möjlighet att komma till fiskesjöar och grillplatser på vackra platser. På tal om fiske, så är ju pimpelfiske en populär aktivitet den här årstiden, och det kan man ju göra på i stort sett vilken sjö som helst, eller välja någon av de sjöar där ädelfisk finns inplanterad. Vilket fiskekort som behövs håller man såklart reda på.
 Ett besök i Storforsen på vintern är magiskt och att på vårvintern se stora isblock som ryckts loss av solens värme och vattenmassorna är fascinerande och unikt.
 Ja, visst är det härligt att vara aktiv och nyttja alla möjligheter till sport och motion den här ljuvliga årstiden, men ibland är det oöverträffat att bara sitta vid en solig vägg och höra takdroppet.

Text och foto: Elisabet Nordebo


Älvsbyns Nyheter är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun, Älvsby Handel, Företagarna och Sparbanken Nord.
Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com