Mars månads näringslivsfrukost

Kommunalråd Johan Dahlqvist började med att berätta om vad som hänt sedan sist i politiken, vad han har deltagit i och vad som är på gång.
Stefan Kriegholm, Annika Lind, Sven Ussling, Filippa Ekroth, Emilia Grahn och Isa Jonsson deltog i näringslivsfrukosten.

Bland annat nämnde han de välbesökta och uppskattade temadagarna på Fluxen, fastighetsutredningen för att använda kommunens lokaler effektivare och Älvsbyns Sportcenter som invigdes i söndags.
 Två representanter för Vidsels provplats, Stefan Kriegholm, chef för FMV:s verksamhet, och Annika Lind, stabchef och planeringsansvarig, berättade sedan om deras verksamhet där test av flygande målsökande robotar och annan ny högteknologisk utrustning är kärnan.
 Kunderna är militära organisationer och företag från Sverige och andra länder. Försvarsmaktens behov går dock alltid först.
 – Vi ger staten en mycket stor vinst varje år och får tillbaka den i anslag tillverksamheten. Vidsels provplats behövs eftersom den är det största testområdet över land i Europa och utveckling av ny utrustning alltid är nödvändig. Men som för många andra verksamheter är personalförsörjningen den största utmaningen, sa Stefan Kriegholm.
 – Vi har fullbokat schema till och med 2026, påpekade Annika Lind.
Lyftet
Sven och Sandra Ussling kommer från Tyskland men bor sedan flera år i Granträsk. De driver företaget SvU-SanU Services AB där de hyr ut övernattning.
 Det började 2010 med att de hyrde ut sitt hus i Granträsk när de inte var där.
 – 2011 var vi föräldralediga och bodde i Granträsk i sex månader. Då bestämde vi oss för att flytta dit eftersom livskvaliteten är så mycket bättre än där vi bodde. För att försörja oss köpte vi 2012 ett hus i Vidsel. På vintern hyrde vi ut det till Arctic Falls. På sommaren var det mest turister som hyrde, berättade Sven Ussling.
 – 2012 hade vi 240 övernattningar. I maj blir vi ägare till vårt tjugonde hus och i år har vi 17140 övernattningar. Vi samarbetar med lokala upplevelsearrangörer och våra kunder handlar och tankar i Vidsel.

Nyheter
Filippa Ekroth är energi- och klimatrådgivare och berättade om sitt uppdrag att ge kostnadsfri och lokalt förankrad rådgivning i energi-och klimatfrågor till privatpersoner och företag. Hon berättade också att information om elkostnadsansökan för elintensiva företag finns på Energimyndighetens hemsida. Där finns också ett formulär för ansökan som ska vara inskickad senast 17 april.
 Näringslivsfrukosten gratulerade Isa Jonsson och Emilia Grahn som går på Älvsbyns gymnasium och driver Sharp UF och blev vinnare i kategorin Årets Hantverkare vid UF-Norrbottens final härom dagen. De tillverkar vackra knivar, osthyvlar och tårtspadar med tydlig lokal anknytning. Den 23 maj deltar de i SM.

Nästa näringslivsfrukost blir 28 april.

Text och foto: Elisabet Nordebo


Älvsbyns Nyheter är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun, Älvsby Handel, Företagarna och Sparbanken Nord.
Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com