Maj månads näringslivsfrukost

Kommunalråd Tomas Egmark hälsade välkommen till fredagens näringslivsfrukost och berättade samtidigt om en kontrastrik vecka.

Det var utdelning av babypaket till kommunens allra yngsta medborgare, invigning av Polarbageriet med kungligt besök och träff med näringslivsministern där samtalet bland annat handlade om hur Älvsbyn kommer att påverkas av de gröna industrietableringarna i regionen. Var förberedda! var hans hälsning till kommunens företagare, det blir gasen i botten när de kommer igång.

Ulf Karlsson och Eva Lestander berättade om Älvsby folkhögskolas verksamhet.

Älvsby folkhögskola
Rektor Ulf Karlsson och konstkonsulent Eva Lestander berättade om Älvsby Folkhögskolas breda verksamhet. Förutom allmän linje håller de arrangemang och kurser i möbelrenovering, vård, idrott, kultur och kyrklig verksamhet, både på plats och på distans. Dessutom har de konstgalleri, restaurang och vandrarhem. Folkhögskolans lokaler är anpassade för konferenser, utställningar och andra möten. Varje vardag tänder de ljus i kapellet så att den som vill kan sätta sig och ha en stilla stund och på torsdagar har de intressanta föreläsningar för daglediga.

Upphandling gym
Kommunens samhällsbyggnadschef Roger Tuomas berättade om upphandlingen av gymverksamhet i det nya badhuset. Anbudstiden gick ut i dagarna. Det har varit många intresserade både från orten och andra håll, och tittat på lokalerna som håller på att byggas. Den 1 juli räknar man med att kunna skriva avtal.

Näringslivsutvecklare Sofia Lundberg ställde frågor till Mikael Karlsson, ägare till Älvsby El, om företagets historia, utveckling och framtid.

Lyftet
Dagens Lyftet-företag var Älvsby El. Ägaren Mikael Karlsson berättade om elfirman som Mats Pettersson startade 1975 hemma i garaget. Några år senare öppnade han en liten butik och började sälja lampor och andra elektriska varor. 2001, när affärsverksamheten hade vuxit anställdes Mikael Karlsson som butiksansvarig och 2006 fick han frågan om han ville ta över företaget. Trots att han inte är elektriker bestämde han sig att göra det med de anställda elektrikernas stöd.


Det är det bästa jag har gjort, säger han och berättar att de idag är 10 anställda, varav 5 elektriker. Bland kunderna finns stora och små företag och privatpersoner. I butiken anpassar man sortimentet efter kundernas efterfrågan.
 Nu satsar Älvsby El på att erbjuda installation av laddare för elbilar. De kommer själva att sätta upp fyra laddpunkter på sin parkering och erbjuda laddning där.

Nyheter
Polar Hotell som byter namn till Hotell Villa Sparta inbjöd till invigningen den 28 maj när namnbytet ska ske.
 Dansaren och koreografen Liv Aira från Jokkmokk berättade att hon arbetar med Bidum iedno (”Pite älv”) som är ett dansarrangemang som ska hållas i Storforsen i sommar och lyfta fram samiskt liv, språk och kultur. Arrangörerna vill gärna samarbeta med företag som vill ha någon aktivitet vid evenemanget. Intresserade kan mejla till
liv@invisiblepeople.se.
 Älvsby Handel informerade om att det blir kvällsöppet i butikerna den 2 juni med aktiviteter och erbjudanden.
 Maria Thysell, tf chef för Fritid och Kultur, berättade om ”Sensommarfesten” som kommunen anordnar den 27 augusti. Folkhögskolan, kyrkan och många föreningar kommer att delta med olika aktiviteter. Två föreställningar kommer att hållas under dagen, och på kvällen blir det cruising.
 Den som inte får Näringslivskontorets nyhetsbrev kan anmäla sig för att få det på www.alvsbyn.se/naringsliv.

Nästa näringslivsfrukost blir den 17 juni.

Text/foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com