Här finns lite mer industrialiserade producenter som Polarbageriet, Nyckelbryggerier och Delikatessfabriken. De är viktiga och värdefulla livsmedelsproducenter i närområdet. Här finns också bönder som producerar kött och mjölk till livsmedelsindustrin, även de är oerhört viktiga. På senare år har det också dykt upp lantbruk som säljer eget kött, potatis och annat direkt till kund, bagerier som bakar bröd för hand och företag som förädlar kött, bär och honung.
I Manjärv finns till exempel Hålls lantbruk som har många olika slags djur på gården (som man förresten kan få komma och titta på om man bokar tid innan) och producerar kött från Herefordkor, Linderödssvin och får, och som har olika raser av höns som lägger ägg i olika färger. Uddens Hembageri har varit igång länge nu och fortsätter ständigt att utöka sortimentet av hembakat matbröd, tårtor och kakor, inte sällan med ingredienser som de själva har odlat eller plockat i skogen. I Tvärån finns Saltkällaren som tillverkar charkuterier av kött från gårdar i Norrbotten och säljer i sin egen gårdsbutik.
REKO-ring
Ett sätt att köpa lokalproducerad mat är att gå med i en REKO-ring och just nu planeras det för att starta en sådan i Älvsbyn. REKO betyder Rejäl Konsumtion och blev namnet på verksamheten som startades för nio år sedan i Finland. Den första REKO-ringen i Sverige kom igång hösten 2016 och nu finns det mer än 200 stycken, varav nio i Norrbotten.
I en REKO-ring finns ett antal producenter och konsumenter. I en grupp på Facebook annonserar producenterna om vad de har att sälja. Konsumenterna gör en beställning och på en bestämd utlämningsdag och plats träffas de och varorna lämnas över.
Liv Stråman i Bredsel var den som tog initiativet till att starta en REKO-ring i Älvsbyn. Hon driver ett litet bageri i Vidsel där hon bakar det samiska brödet gahkku och stenugnsgräddad mjukkaka.
– Det blev snabbt ett jätteintresse att gå med i den nystartade facebookgruppen för en REKO-ring i Älvsbyn. För producenter som vill vara med finns en särskild grupp, och alla som är intresserade av att handla livsmedel direkt av producenterna går med i den stora gruppen där vi kommer att annonsera när vi kommer igång, säger hon.
En annan som har engagerat sig i REKO-ringen är Beatrice Ramnerö som driver Skatauddens Lantgård tillsammans med sin man. Hon var med och startade REKO-ringen i Piteå för två år sedan, så hon har stor erfarenhet att bidra med.
– Vi behöver bli fler, både producenter och konsumenter innan vi kan starta i Älvsbyn, men vi ska börja söka de tillstånd vi behöver och förbereda REKO-ringen på andra sätt, så förhoppningsvis kan vi komma igång till midsommar, säger hon och hoppas att det är många i Älvsbyn som vill köpa lokal mat och själv träffa den som producerat maten.
Text/foto: Elisabet Nordebo
Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.