Kan du svara på de här frågorna om besöksmål i naturen i Älvsbyn?

Fråga 1:

Älvsbyn ligger i ett omväxlande skogsberglandskap med många fina berg som är relativt lätta att bestiga. Trots att toppen oftast är skogsbeklädd har många av bergen en utsiktsplats med en vacker vy över land och vatten, då det också finns en brant klippig sida på berget. Kälsberget, Hundberget, Kvällsberget, Dödlarsberget, Fällforsberget, Vitbergsknacken, Stormansberget och Lappurträskfluren är några av dessa berg.
 Varje sommar arrangeras aktiviteten Top of Älvsbyn med tio toppar som är väl värda att vandra upp på. Vilket av följande berg brukar sägas ha den absolut vackraste utsikten?

1) Kvarnberget
x) Falkberget
2) Arvidsträskberget

Fråga 2:

En liggande höna är en stor sten som ligger ovanpå tre mindre stenar. Troligen har de flesta liggande hönor bildats när inlandsisen smälte bort. Det stora stenblocket har blivit liggande på de mindre och grus och mindre stenar som också legat där har med tiden runnit bort. Hur ska du köra för att se en liggande höna i Älvsbyns kommun?

1) På Storsundsvägen svänger du söderut in på skogsbilvägen Stavträskvägen, ca 3 km väster om korsningen mot Arvidsträsk. Efter 3,8 km svänger vägen svagt vänster. Där parkerar du. Gå rakt upp på Stor-Myrberget i några hundra meter. Där ligger hönan.

x) Cirka 200 meter nordväst om det nordligaste huset i Nybyn finns en parkeringsficka. Parkera där och följ stigen som börjar till höger om den gamla ladan. Efter ca 1200 meter kommer du till en skogsbilväg. Där går du rakt upp mot Kavelmyrberget i ca 100 meter och ser snart hönan.

2) Kör till Salberg. Parkera vid den södra infarten till skogsbilvägen som går norr om Salberget. Gå efter skogsbilvägen/den breda stigen i 2,5 km. Där finns en stor sten på höger sida om vägen. Titta upp mot berget så ser du hönan mellan träden.

Fråga 3:

På högsommaren när vattenståndet i Piteälven har blivit lägre kommer härliga sandbankar fram på olika ställen längs älvstranden. På en viss ö blir det särskilt mycket rivierakänsla. När vattnet är tillräckligt lågt kan man vada dit från norra stranden om man går rakt under kraftledningen. Vad heter ön?

1) Länkön
x) Selholmsön
2) Övrebysön

Fråga 4:

På Sikträskberget, ca 35 km väster om Älvsbyn finns Kaffeklippan som är en häftig, upp till 30 meter hög bergvägg med fantastisk utsikt över nejden. Den är ett fint utflyktsmål med en trevlig grillplats, särskilt populärt bland klättrare, men det är jättefint för alla andra också. De 33 klätterlederna har fyndiga namn. Vad heter tre av dem?

1) Break a leg, Don’t fall och Kraschlandningen
x) Kaffemostern, Termosen och Kåsan.
2) Sumphålet, Koffeinkicken och Kafferepet

Fråga 5:

Det här fina klapperstensfältet finns lättillgängligt på en bergssluttning i kommunen. Det är som ett vackert stenbelagt torg mitt iskogen. På vilket berg?

1) Stor-Kanisberget
x) Vitberget
2) Lill-Pålberget

Fråga 6:

Rävabacken är ett naturreservat som ligger ca 4 mil väster om Älvsbyn på båda sidor om väg 94. Det är ett näst intill orört skogsområde med i huvudsak gammal tallskog som vuxit upp efter skogsbärnder. Området är förhållandevis lättgånget och där finns ovanliga arter och formationer att upptäcka. Hur många naturreservat finns det i Älvsbyns kommun?

1) 10 stycken
x) 17 stycken
2) 25 stycken

Text/foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com