Inspirerande framtidsvecka

Den 3-7 oktober var det Framtidsvecka på högstadiet i Älvsbyn. Varje dag under veckan fick eleverna möta representanter från gymnsieskolor, universitet, organisationer, kommunen och företag som berättade om vilka möjligheter just de kan erbjuda eleverna i framtiden.

Studie- och yrkesvägledare Robin Enmark har planerat framtidsveckan.
 – Niorna ska snart välja till gymnasiet och tanken med den här veckan är att ge dem information om alla olika valmöjligheter som finns, hur det är att studera på de olika utbildningarna och vad de ger för möjligheter, säger han.
 – Även sjuorna och åttorna har varit med och vi tänker att ju tidigare de får den här informationen, ju lättare blir valet för dem när de så småningom ska göra det, fortsätter han.

Närlingslivets Dag
På fredagen var det Näringslivets Dag. Företagen i kommunen var inbjudna till en minimässa där de fick möta eleverna och berätta om sin verksamhet, sina behov av personal och vad som krävs för att få jobb hos dem. Eleverna kom gruppvis under dagen. Först kom alla nior och lokalen fylldes med ungdomar. De allra flesta verkade tycka det var intressant och givande. ”Jag visste inte att det finns så många företag i Älvsbyn” var det flera som sa. Om hur framtidsveckan har varit sa de till exempel att de tycker det är bra att skolan ordnar sådant här så att de får information om vad de kan välja och att de har fått nya tankar och ny inspiration om vad de vill. Flera elever berättade också att de har bestämt sig under veckan för vilken gymnasieutbildning de ska välja.

Studie- och yrkesvägledare Robin Enmark.

Få upp ögonen
Bland företagen som var med på Näriningslivets Dag fanns Arctic Falls.
– Ungdomarna är intresserade av att höra vad vi sysslar med och hur man kan få jobb hos oss, sa Jonas Jalar, vd.
 – Tanken med den här dagen är att eleverna ska få upp ögonen för att det finns många olika möjligheter att få jobb här i Älvsbyn och vilja stanna kvar här eller komma tillbaka efter studier och annat som de kanske väljer att göra under några år. Därför är även gymnasiet inbjudna till mässan, säger Robin Enmark.

Alice Danielsson och Weronika Jaszczak går i 9A och har bestämt sig under framtidsveckan vilken gymnasieutbildning de ska söka till.


 Framtidsveckan kommer att bli ett årligt återkommande arrangemang för högstadiet. Till nästa år hoppas skolan att ännu fler av företagen i kommunen kommer och är med på mässan på Näringslivets Dag.

På All Mecanservices bord kunde man tävla med en kompis om att snabbast passa ihop rätt skruvar och muttrar.
Älvsbyhus hade tagit med en skärm där eleverna kunde inreda till exempel ett kök.

Text och foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com