Nu när Fritidsbanken har flyttat in i nya större lokaler är allting mer överskådligt och lätthittat. Pernilla Domander och Lollo Pettersen som jobbar där berättar att det också är fler som kommer dit nu när Fritidsbanken ligger centralt på Storgatan.
– En del kommer in för att titta och många lånar något. Nu på vintern är det förstås mest skid- och hockeyutrustningar, säger Pernilla.
– Och det bästa med att jobba här är att alla som kommer hit är glada, tillägger Lollo.
Låna i två veckor
Fritidsbanken är inte unik för Älvsbyn. Den finns idag i mer än 120 kommuner i landet. Det hela började för tio år sedan i brukssamhället Deje i Värmland där en diakon kom på idén när hon såg att många barn och ungdomar inte hade utrustning som de behövde både i skolan och för en meningsfull fritid.
Tillsammans med kommunen började hon samla in utrustning och låna ut gratis. Idag är Fritidsbanken en ideell nationell förening. Konceptet och reglerna är desamma överallt; all utrustning är begagnad och skänkt och man får låna det man behöver i två veckor. Om något går sönder lagas det på Fritidsbanken om det är möjligt. Den som har lånat utrustningen blir inte ersättningsskyldig även om den inte skulle gå att laga. ”Då har vi tillsammans bidragit till att utrustningen har använts så länge som möjligt i stället för att samla damm i ett förråd” skriver man på sin hemsida.
I Älvsbyn öppnade Fritidsbanken i november 2020 men tvingades snart stänga på grund av pandemin. Sedan tog de en tid emot besökare efter tidsbokning men kunde till slut öppna ”på riktigt” igen under våren 2021. I september 2022 tvingades de dock stänga igen för att lokalerna hade blivit för små, men i januari i år kunde de alltså flytta in i de nya lokalerna på Storgatan 27.
Folkhälsa, återbruk, jämlikhet
Boel Malmström och Agneta Andersson är ansvariga för Fritidsbanken i Älvsbyn. Boel Malmström nämner tre ord som hon tycker är Fritidsbankens värdegrund: folkhälsa, återbruk och jämlikhet.
– Vi vill väcka intresse hos människor i alla åldrar att röra på sig mer för att stärka sin hälsa, säger hon, och fortsätter:
– Det slängs mycket användbar utrustning och många saker som aldrig används står i förråd. Det är mycket bättre om de kommer till användning. Mycket av det vi lånar ut är dyrt att köpa nytt och alla har inte råd. Men vi konkurrear inte med handeln. Vi vill väcka ett intresse för olika aktiviteter men man får bara låna sakerna i två veckor. När kan har provat på och vet att man vill fortsätta med aktiviteten får man skaffa egna grejer.
– Vi hänvisar ofta låntagarna till butiker för att komplettera med till exempel valla, ved eller fiskelina, påpekar Lollo Pettersen.
Fritidsbanken är öppen måndagar och tisdagar klockan 11.00-15.00 och torsdagar och fredagar klockan 9.00-13.00. Den som vill skänka saker till Fritidsbanken kan antingen lämna in dem under öppettider eller lägga dem i de blå tunnorna på baksidan av huset där Fritidsbanken är eller i det gröna skjulet märkt Fritidsbanken på återvinningscentralen.
Text och foto: Elisabet Nordebo
Älvsbyns Nyheter är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun, Älvsby Handel, Företagarna och Sparbanken Nord.
Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com