Familjen Carlberg ville flytta till Älvsbyn i 20 år

Här finns allt man behöver, på liten yta

Varje år sedan år 2000 har Erika och Roger Carlberg besökt bekanta i Älvsbyn. De bodde i Töre och gillade särskilt att komma till Älvsbyn när det hände något på byn som spökjakt, Knalledagen eller fyrverkerier i Lomtjärnsparken.
Erika och Roger Carlberg samt barnen Sophie (med sambo som inte är med på bilden), Gabriel och Ida är nöjda med sitt beslut att flytta till Älvsbyn. Kvar i Töre och Vitå bor de äldsta döttrarna Ellinor och Josephine med familjer.

– Jag älskar skyltsöndan i Älvsbyn, utbrister Erika när hon berättar om alla besök i Älvsbyn.
 – Vi brukade alltid ta en runda på byn när vi var i Älvsbyn, det är så mysigt att gå i affärerna här, fortsätter hon.
 – Allt man behöver finns på en liten yta. Vi passade alltid på att köpa cyklar och annat till barnen när vi var här, påpekar Roger och tillägger att de bodde i husvagn och brukade åka skidor i Kanis.
 Oftare och oftare började de prata om att flytta till Älvsbyn. När kommunen i början av 2020 sökte en ny arrendator till serveringen i Kanis och skötseln av campingen där, såg de sin chans.
 – Jag lämnade in ett anbud och fick arrendet, men det drog ut lite på tiden innan avtalet skrevs och vi kände att vi måste bestämma oss, så vi köpte ett hus i april, innan avtalet var undertecknat, berättar Erika.
 Eftersom båda pendlade från Töre till sina jobb i Sunderbyn och Boden så kunde de flytta även om arrendet av Kanis inte skulle bli av. Men det blev det, och dessutom fick Erika förfrågan om hon ville arrendera Selholmens camping den sommaren.
 – Pandemin hade slagit till och jag kände mig tveksam, men tänkte att jag ger det fyra veckor. Sommaren gick bättre än förväntat och sedan satte arbetet i Kanis igång inför vintern.
 De två yngsta barnen Gabriel, 10 år och Ida, 7 år tycker det är jätteroligt att bo i Älvsbyn.
 – Det finns mycket mer att göra här än där vi bodde förut och vi har fler kompisar, säger Ida.
 – Kompisarna här i Älvsbyn frågar oftare om man vill med ut. Då cyklar vi, spelar pokemon eller leker marktagen i Lomtjärnsparken, berättar Gabriel och tillägger att det enda han saknar i Älvsbyn är sin bästa kompis i Töre och mormor, morfar, farmor och farfar.
 – För oss är Älvsbyn rena guldgruvan, säger Erika och Roger samstämmigt. Här finns allt vi behöver. Vi kan uträtta alla ärenden här och behöver aldrig köra någonstans för att göra något. Vi kör mindre än hälften så mycket bil nu som vi gjorde när vi bodde i Töre.
 – Det är så lätt att bli hemmablind, men när man är nyinflyttad ser man allt med andra ögon. Bara en sådan sak som att det finns lekparker i alla bostadsområden. Eller tåg- och bussförbindelserna. Det är lätt att resa och pendla härifrån.
 I juni förra året när dottern Sophie hade tagit studenten i Luleå flyttade också hon och hennes sambo till Älvsbyn. Sambon som är född och uppvuxen i Luleå var först väldigt tveksam till att flytta hit, men sedan de köpt hus är han väldigt nöjd med flytten och tycker att det går bra att pendla till jobbet i Luleå. Sophie jobbar som restaurangchef i Canis restaurang.
 – Det var jobbet som gjorde att jag ville flytta hit och så ville jag följa med mamma och pappa. Och så är det bra att det är så mycket billigare att bo här oavsett om man bor i lägenhet eller eget hus, säger hon.
 – Vi har verkligen blivit mottagna i Älvsbyn med öppna armar och mycket värme och känner verkligen att vi gjorde rätt som flyttade hit, säger Erika och familjen håller med.

Text/foto: Elisabet Nordebo