En sammanfattning av året

Årets sista näringslivsfrukost genomfördes traditionsenligt i julens tecken med julmusik, julgröt och en julklapp till närvarande företagare. Näringslivsutvecklarna Sofia Lundberg och Mathilda Kullebjörk hälsade välkommen.

Kommunchef Anna Lindberg och samhällsbyggnadschef Roger Tuomas fick sedan ordet för att göra en sammanfattning ur näringslivssynpunkt av det gångna året i Älvsbyns kommun och även blicka framåt mot nästa år.
Det var sex punkter som Anna och Roger ville lyfta fram: näringslivsmätningar, mark och fastigheter, näringslivsgalan, framtidsveckan, näringslivsprogram och Steg Framåt. Först av allt påminde Anna om att året började i svallvågorna av pandemin och med kriget i Ukraina som på olika sätt påverkar alla i vardagen både privat och som företagare.
När det gäller de olika näringslivsmätningarna som görs varje år sa Roger att resultaten går upp och ner. I en del undersökningar får företagandet och näringslivsklimatet i Älvsbyn bra resultat, i andra sämre.

God tillväxt men befolkningsminskning
– Oavsett resultat så är det bra att vi får mätvärden så att vi vet vad vi har att jobba med, sa han.
Ett statistiskt resultat som är mycket bra är att många företag i Älvsbyn har en god tillväxt.
– Men ett annat resultat som inte är bra är att vi har en befolkningsminskning i kommunen, sa Anna.
 Älvsbyns kommun har minskat med hundra innevånare i år. Det beror framför allt på utflyttning. Det innebär att kommunen får 7 miljoner kronor mindre i skatteintäkter och med den summan måste kommuenns budget för 2024 minskas.
 – Vid ett ungdomsting i Älvsbyn för några år sedan sa en av eleverna att det ju inte finns några jobb i Älvsbyn. Alla företagare och vi som jobbar med näringslivsfrågor vet att det är tvärtom; både företag och kommunala verksamheter har svårt att få tag i arbetskraft, sa Anna.

Tomten finns på riktigt
För att visa ungdomarna att det finns arbeten i Älvsbyn ordnade kommunen därför minimässan Näringslivets dag under skolans Framtidsvecka i höstas där företagen uppmanades att visa upp sig och sitt personalbehov. Näringslivets dag kommer att genomföras även nästa år och Roger uppmanade företagen att planera för att vara med där.
 Just nu har kommunen också en marknadsföringskampanj ”Tomten finns på riktigt”, som marknadsförs i grannkommunerna. Då är det inte i första hand Kanistomten man tänker på, utan de industritomter som finns tillgängliga.
– Det går bra med försäljningen av industritomterna på Norra Nyfors. Hälften är redan sålda, berättade Roger.

Nytt styre
Den största förändringen i kommunen inför nästa år är att det blir nytt styre. Johan Dahlqvist (M) blir nytt kommunalråd. Han presenterade sig och sa att han kommer att delta på näringslivsfrukostarna och berätta vad politiken jobbar med på kort och lång sikt.
 Frukostens deltagare fick också vara med i ett quiz med frågor om näringslivet i kommunen. Emil Eriksson, Kontorsteknik, tog hem segern i det svåra men roliga quizet.
 Näringslivsutvecklarna påpekade att det går bra att höra av sig till dem med förslag på innehåll och ämnen till nästa års näringslivsfrukostar. Nästa frukost blir 27 januari.

Text och foto: Elisabet Nordebo.

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com