Det kommer att byggas mycket i och runt Älvsbyn

Beijer håller för fullt på och sätter upp lokalerna för sin nya byggbutik på Ledningsvägen i Älvsbyn. Fort går det och redan vid midsommar planerar de att öppna. Vi frågade filialchef Anders Grankvist om hur de har resonerat när de bestämde sig för att satsa här.
Anders Grankvist är filialchef på Beijer i Piteå, Boden och Luleå och snart även i Älvsbyn.
Foto: Privat

Så här svarade han:
 – Vi har länge varit underleverantör av vissa varor till bygghandlaren Korsträsk. Samarbetet har fungerat bra så att vi skulle starta egen bygghandel i Älvsbyn var ett svårt beslut att fatta, men det var några saker som avgjorde.
  – Trots att vi har 65 000 artiklar för såväl byggbranschen som entreprenörer i andra branscher, är det inte bara produkterna som är det primära i vår verksamhet. Vi har en ny digitaliserad affärsidé och erbjuder våra företagskunder flera tjänster som kan underlätta deras verksamhet. Det finns ingen i Älvsbyn som erbjuder byggbranschen allt det, och det är förstås en stark anledning för oss att etablera oss här.
 – Allra viktigast för beslutet var ändå den samhällsutveckling som kommer att ske i Älvsbyns kommun. De nya gröna industrierna i Boden och Luleå kommer att innebära att områden runt Älvsbyn kommer att bli bebyggda av entreprenörer och underleverantörer till de stora satsningarna, bland annat eftersom det är svårt att få tomtmark och bostäder i de andra kommunerna.
 – Vi ser också att det redan nu byggs och kommer att byggas mycket i och runt Älvsbyn, till exempel badhuset, Polarbröd, försvaret rustar upp sina byggnader, det ska dras kraftledningar från Jokkmokk till Luleå, det kommer att behövas nya vägar och annan infrastruktur och kommunen kommer att behöva bygga förskolor och andra samhällsviktiga funktioner. Det är enormt mycket som behöver hända, vi ska ju bli 100 000 fler i Norrbotten och Västerbotten. Det är troligt att många av dessa människor kommer att bosätta sig i Älvsbyn och då behöver det byggas fler bostäder. Vi tänker också på Kåbdalis där det byggs mycket fritidshus och vi tror också att fler kommer att bygga sommarstugor runt Älvsbyn, det är ju en så naturskön kommun.
 – Vi vet också att vår verksamhet kan ge ringar på vattnet. Företag som står inför beslut att expandera eller inte, kan få stärkt framtidstro i och med att varor och tjänster finns på plats. Vi vill också hjälpa våra kunder att bli mer lönsamma i sina branscher. Därför erbjuder vi samarbete och tjänster som till exempel hemsida, marknadsföring, logistiklösningar, rådgivning och administrativa tjänster som är dyra att ordna på egen hand.
 – Vår ambition och målsättning är att erbjuda varor och tjänster som inte finns i Älvsbyn idag, och vi är positiva till samarbeten med befintlig handel. Vi tror att det kommer att finnas en marknad för oss alla.

Text/foto: Elisabet Nordebo

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.