Det är lätt att vara aktiv senior i Älvsbyn

Den som är dagledig i Älvsbyn kan ha ganska fullt upp om den vill. Det arrangeras nämligen en hel del intressanta träffar för seniorer och andra daglediga. Och hur viktigt är inte det? I ett levande samhälle ska det finnas något för alla.

Inom ramarna för äldreomsorgen arbetar Mona Vikman och Anna Grönlund i ett projekt som har som syfte att motverka ensamhet bland äldre.
 – Det finns forskning som visar att ensamhet kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa. Inte minst depressioner och demenssjukdomar drabbar ofta dem som känner sig ensamma, säger Anna Grönlund, och fortsätter:
 – Därför är den här verksamheten med träffar och aktiviteter viktig inte bara för de äldre och daglediga utan också för kommunens ekonomi. Den motverkar risken för ökat vårdbehov hos många äldre.
 – Vi har en vision att Fluxen ska bli ett aktivitetshus för äldre. Det centrala läget och de fina lokalerna passar utmärkt till sådan verksamhet och vi tycker att allt annat användande av husets lokaler vore ett slöseri med kommunens fastigheter, säger Mona Vikman.
 På måndagar ordnar de Öppen träffpunkt på Fluxen i Älvsbyn och på torsdagar på Violen i Vidsel. Varje gång är det någon som berättar om något intressant ämne. Det kan vara representanter för någon förening, organisation eller något företag. Sedan fikar man och pratar med varandra.
 På tisdagar är det Tisdagscafé på Fluxen. Aktivitetshuset har bakat och säljer fika, och Mona och Anna ordnar med någon som underhåller, och lite senare på eftermiddagen på onsdagar har de nyligen börjat med en träffpunnk för social samvaro på Storgatan 10.

Intressant innehåll, fika och prat
Listan över andra aktiviteter och träffpunkter på dagtid är ganska lång. Här nämner vi en del aktiviteter men det kan gott hända att det finns ännu fler. I bland annat Korsträsk och Vistträsk ordnas det olika aktiviteter på dagtid av byaföreningarna. I Älvsbyn är det ”Musik från förr” på tisdagsförmiddagar på ABF. Där ser och lyssnar man på musikvideor med gamla kända låtar. På onsdagar är det kafé med något programinslag, varannan vecka i Församlingsgården och varannan i Korskyrkan. På torsdagar är det Torsdagsgruppen på folkhögskolan, alltid med intressanta föreläsningar och möjlighet att äta gemensam lunch.
 PRO Älvbyn, SPF Pärlan och HjärtLung Älvsbyn är aktiva föreningar som ordnar många trevliga sammankomster på dagtid för sina medlemmar såsom bowling, luncher, utflykter och medlemsmöten. Till exempel så spelar HjärtLung bowling tre gånger i veckan och SPF gör det en gång i veckan. Ungefär en gång i månaden arrangerar SPF Berättarträff där någon inbjuden talare håller ett föredrag om något intressant och aktuellt ämne.
 Älvsbyns Forskarförening har öppet hus i Forskarhörnan på biblioteket på eftermiddagen på måndagar och biblioteket har under hösten haft Seniorsurfcafé där man får lära sig att använda mobilens och datorns olika funktioner som är praktiska i vardagen. Seniorsurfcaféet kommer att fortsätta nästa år.
 Älvsbyns Nyheter kan också berätta om två nygamla aktiviteter som planeras att återuppstå nästa år för daglediga. Det ena är en kör, och den blir i ABF:s regi. Det andra är dagbio på Forum.
 Att behovet av aktiviteter för daglediga är stort visar denna vanliga kommentar på dessa träffar: ”Barra vi få suurr”.

Anna Grönlund och Mona Vikman hälsar välkommen till Öppen Träffpunkt där Ulf Burström från Ica medverkade.

Text och foto: Elisabet Nordebo.

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com