Boliden, UF-företag och CE’s Allservice

Boliden AB fortsätter att jobba stenhårt för att få tillstånd att börja bryta koppar i Laver. Det poängterade Micaela Löwenhöök när hon på oktober månads näringslivsfrukost berättade om hur Boliden ser på Lavergruvans potential och framtid.

– Ni sitter på en riktig skatt i den här kommunen, sa hon flera gånger och berättade att Boliden beräknat att Sveriges produktion av koppar kommer att öka med upp till 50 % och världens med 10 % om Lavergruvan kommer igång.
 – Ökad kopparproduktion är viktigt för Sverige och världen nu när vi är i början av den gröna omställningen. Koppar är en viktig del i all hållbar teknologi och behovet av koppar kommer att öka stort de närmaste decennierna, fortsatte hon.
 Efter många år av prospektering och förberedelser lämnade Boliden 2014 in sin ansökan om att återuppta gruvdrift i Laver. 2020 kom ett slutligt nej från regeringen. Boliden överklagade den negativa Natura 2000-prövningen men fick i somras nej från förvaltningsdomstolen. Det innebär att Boliden måste göra om hela ansökningsprocessen.
 – Laver är ett prioriterat projekt för oss och vi fortsätter frenetiskt med arbetet att få tillstånd att starta brytningen där, sa Micaela Löwenhöök.
 – För Älvsbyns kommun skulle Lavergruvan bland annat medföra arbetstillfällen med många nya kompetenser, ökad efterfrågan av entreprenörstjänster samt förbättrad infrastruktur och samhällsstruktur, fortsatte hon, och påpekade att Boliden är imponerade över det arbete kommunen redan har gjort vad gäller planering för bostäder, industrifastigheter och vägbyggen.

UF-företag
Intresset för ekonomisk utbildning och UF-företag (dvs bolagsformen Ung Företagsamhet) är stort på Älvsbyns gymnasium. Tretton elever som driver UF-företag presenterade sig och sina företag på näringslivsfrukosten. Engagemanget för återvinning och hållbarhet är också stort vilket märks tydligt i deras produkter. Några exempel på UF-företagens produkter är ekologiska godsaker, glas gjorda av använda flaskor och dekorativa ljus gjorda av ljusstumpar. Eleverna och deras lärare utstrålade ett härligt engagemang för sina projekt och skapar förhoppning om att Älvsbyns starka företagsanda kommer att blomstra även framledes.

Lyftet: CE’s Allservice
Erika Carlberg som flyttade till Älvsbyn med sin familj för ett par år sedan och övertog driften av Kanis servering och husvagnsplatser berättade under rubriken ”Lyftet” om sitt företag och alla de olika projekt som de driver. Det började med Kanis där de snart utvecklade serveringen vid skidbacken till ”Restaurang Canis” med både husmanskost och à la carte. Sedan tillkom Selholmens camping, kioskcaféet i Lomtjärnsparken och folkhögskolans vandrarhem. I Kanis och Lomtjärnsparken ordnar de varje år en rad olika aktiviteter för alla åldrar (men kanske mest för barn) som spökjakt vid halloween, grötfrukost i advent, sportlovsfrukost, vattenkrig, Knalleloppet med mera.
 CE’s Allservice som har tolv anställda på vintern och åtta på sommaren blev valda till Årets Företagare vid Näringslivsgalan 2022.
 – Ett stort tack till Älvsbyn som har tagit så väl emot oss, sa Erika Carlberg.

Övrigt
Barbro Nilsson, ordförande i Älvsby Handel, berättade om kommande aktiviteter på byn. 3 november blir det spökkväll, 27 november är det skyltsöndag och 21 december lilla julafton.
Närlingslivsutvecklare Sofia Lundberg berättade att Älvsbyns kommun blivit nominerad som en av åtta kommuner i Sverige till utmärkelsen Årets Nyföretagarkommun 2022.
 Det är Nyföretagarcentrum och Visma som tillsammans delar ut detta pris varje år. Kommunerna nomineras utifrån hur många nya företag per innevånare som startats sedan januari 2021 till och med juni 2022. Det blev Nyköping som tog hem priset i år, men att ha blivit nominerad är i sig ett mycket gott betyg.

Nästa näringslivsfrukost blir 25 november.

Erika Carlberg, CE’s Allservice och Micaela Löwenhöök från Boliden AB var
oktober månads intressanta talare på näringslivsfrukosten.

Text: Elisabet Nordebo.

Artikeln publiceras i samarbete med Älvsbyns kommun, Företagarna, Älvsby Handel och Sparbanken Nord.

Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com