Årets första näringslivsfrukost

Kommunalråd Johan Dahlqvist hälsade välkommen till årets första näringslivsfrukost som också var hans första som kommunalråd.
John Mannberg, Lovisa Rosén, Frida Colliander, Bill Nilsson, Samuel Karlsson och Charlotta Johansson medverkade vid årets första näringslivsfrukost i fredags.

Johan fortsatte med att berätta att under sina fyra första veckor som kommunalråd har han besökt kommunen förskolor, deltagit i utbildningar och beredning inför kommunstyrelsens första sammanträde för året.

Attraktiva arbetsplatser

ByHart är ett företag som har sitt huvudkontor i Boden men riktar sig till företag och kommuner i hela länet. John Mannberg, Lovisa Rosén och Frida Colliander berättade om hur de arbetar för att stödja arbetsgivare att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs och stannar kvar.
 Det finns undersökningar som visar att många inte trivs på sin arbetsplats. På ByHart menar man att den som trivs också presterar bra. Därför är det viktigt att man som arbetsgivare sätter människan i fokus under hela processen från rekrytering till den dag medarbetaren slutar, att man ger en bra introduktion och möjlighet till utveckling och att man tänker på vad man erbjuder sina anställda. Arbetstagare bryr sin inte om att få en guldklocka, de vill ha en juste arbetsgivare och veta vad de ska göra och varför.
 ByHart erbjuder stöd och samarbete i HR-frågor, ger utbildningar om arbetsmiljö och hur man blir en bra arbetsgivare. De hjälper också till med kompetensförsörjning och har ett tagit fram ett digitalt verktyg, Hartic, som ger stöd i hur man som arbetsgivare jobbar framgångsrikt för att medarbetarna ska trivas och stanna kvar.

Lyftet

Dagens företagare som presenterade sig under rubriken Lyftet var Samuel Karlsson som driver företaget Aktiv Fysioterapi. Han firar i dagarna 6-årsjubileum. Sedan februari 2017 håller han till på övervåningen i samma hus som Folktandvården. Där hjälper han sina patienter med rehabilitering för att främja deras hälsa och rörelseförmåga. Det kan bland annat vara de som har nack- och ryggproblem som kan uppkomma i samband med stillasittande arbete.

Övrigt

• Charlotta Johansson har startat företaget Hjärtsäker i Norr för att erbjuda sådana utbildningar till bland annat företag, organisationer och kommuner.

• Den 16-17 februari hålls den stora rekryterings- och utbildningsmässan Bazaren i Stockholm där Älvsbyn deltar under temat Spana mot Norr med andra aktörer i Norrbotten och Västerbotten.

• Den 6 februari startar en digital Starta eget-kurs. Den genomförs under fyra måndagskvällar. Anmälan senast 2 februari till naringsliv@alvsbyn.se.

• Svenskt Näringslivs årliga enkät har skickats ut till 200 företagare i kommunen. Har ditt företag fått enkäten, ta möjligheten att svara senast 31 mars.

Nästa näringslivsfrukost blir den 24 februari.

Text och foto: Elisabet Nordebo


Älvsbyns Nyheter är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun, Älvsby Handel, Företagarna och Sparbanken Nord.
Om du har förslag på innehåll till artiklarna så hör av dig till Elisabet Nordebo, telefon 070-614 86 78 eller mejl elisa.nordebo@gmail.com