Storforsen

Europas största obundna fors

Storforsens naturkrafter lämnar ingen oberörd. Det mäktiga älvlandskapet med norra Europas största obundna fors har lockat människor hit i alla tider. Den omgivande urskogslika strandskogen med rikt växt- och djurliv har tillsammans med forsen erbjudit transport, bostäder, fiske och jakt.

Tittar du noga i det tillsynes orörda landskapet kan du hitta mängder av spår efter forna dagars liv och arbete. Fram till 1980-talet flottades timmer i älven, och byggnationer i älven som underlättade flottningen finns än idag att beskåda.

Med sina fem kilometer och 82 meters totala fallhöjd är Storforsen en av regionens mäktigaste upplevelser. Här kan du följa de skummande vattenmassorna längs kilometer av stigar och utsiktsramper och komma kittlande nära de virvlande vattenmassorna. ”Döda fallet” är ett av alla minnen efter hur vattnet tvingats ta nya vägar.

Stenar, vatten och friktion har också gjort att naturen skapat ett sagolikt äventyrslandskap med vilda kanjoner och jättegrytor som lockar besökare sommarens alla dagar oavsett väder. Svalka dig i vattnet eller njut av utsikten på de vattenslipade hällarna med ljudet från den mäktiga forsen i bakgrunden. En god lunch lagar du enkelt till på någon av de många eldstäder som finns i området. Ved behöver du inte ta med dig, det finns att hämta i ett vedförråd på plats.

I området kring forsen finns också café, shopping, hotell, flottningsmuseum och många fina sevärdheter. Mycket tid har lagts för att göra området lättillgängligt för besökare med rastplatser, information och utmärkta vandringsstigar. Stora delar av området är även tillgängligt för rörelsehindrade bland annat kan man ta sig med rullstol hela vägen ut till forsen via träspänger.

Bra att veta

Storforsen besöks varje år av ca 150 000 personer och en av Sveriges mest besökta platser.

Här finns fina grillplatser för en heldag vid forsen, tänk bara på eventuella brandförbud under sommarens hetaste dagar.

På vägen upp mot Storforsen passar det också bra med en kort kafferast vid den mycket vackra Fällforsen, med laxtrappa och elva meter högt fall. Under den historiska flottningen flottades inte bara timmer utan även tjärtunnor. Förbi de större forsarna fraktades de med häst, och förbi Fällforsen rullades de på en ännu idag bevarad kullerväg.